onsdag 2 februari 2011

Dutta, plutta och pynta (eller inte)

Som lovat kommer här en beskrivning av hur jag gjorde dekorationen på mina Valentinkakor. I stora drag. Eller små duttar, kanske man ska säga. För det är en del duttande inblandat.

I stora drag går det till så här:

-Blanda kristyr
-Spritsa konturer på kakorna
-Späd kristyren något
-Fyll ytan på kakorna med den spädda kristyren
(här kan man stanna om man inte vill köra finliret)
-Dutta, plutta och pynta med färgad kristyr och strössel.


Blanda kristyr

Först blandar man till en sats kristyr, jag gjorde min efter ett recept i en äldre utgåva av Vår Kokbok. Det visade sig att jag egentligen inte hade behövt något recept för det stämde inte särskilt väl.



2 dl florsocker
1/2 äggvita (ca 1 msk)
några droppar ättikssprit (kan uteslutas)

...

visade sig bli alldeles för torrt, så jag fick späda med vatten.
Ta några droppar i taget, det ska inte bli för löst. Kristyren ska gå att spritsa utan att den flyter ut eller rinner.



När kristyren är färdig, ska grundfärgen till kakorna göras. Alltså den färg man vill att kakorna ska ha i botten. Ta en del kristyr (resten ska sparas till dekoreringen och eventuellt blandas till andra färger och nyanser) och lägg över i en liten skål. Färga med hushållsfärg till valfri nyans. Jag valde Dr. Oetkers röda, eller "röda" inom citationstecken, för den blir egentligen rosa i olika nyanser och går aldrig att få riktigt röd.




Spritsa konturer

Nu ska konturerna till kakorna spritsas och grundfärgen måste över i en spritspåse av något slag. Antingen har man en färdig hemma, med olika munstycken; då tar man det runda, minsta munstycket.
Eller så gör man en strut av ett bakplåtspapper, fyller med kristyr och klipper ett yttepytte hål längst ner på struten. Sedan viker man ihop den upptill, så att det blir tätt.
Att göra en strut av bakplåspapper är inte så svårt - man snurrar pappret så det blir spetsigt nertill och vidare upptill, som en uppochnerpåvänd kon.
Det kan också gå att använda en liten plastpåse, då klipper man ett pyttehål att spritsa ur i påsen längst ner.

Spritsa sedan konturer rutom kanterna på kakorna. Dessa kommer att stoppa den lösare kristyren som du kommer att använda sedan för att fylla ytan på kakorna.
Konturerna syns ganska tydligt här:



Fyllningsfärg

När konturerna har torkat (det går fort) är det dags att göra kristyren lösare och mer lättflytande. Fyll på med lite, lite vatten i taget. Den ska flyta ut lätt men inte vara vattnig och genomskinlig.
Doppa en pensel i kristyren/glasyren och låt den flöda ut på kakan. Det går också bra att hälla lite försiktigt och fördela ut den med en tandpetare.

OBS!Här kan man stoppa om man vill. Är man inte så mycket för dutterier kan man låta kakorna vara som de är, eller bara strö på lite strössel när de halvtorkat (annars sjunker det ner under kristyrglasyren. Och vips så är det klart! Och ser grymt proffsigt ut.


Mönster och dekor

När kakytorna är fyllda är det dags att börja tänka på mönster och dekor.
Eftersom det finns ofärgad kristyr över kan man välja att färga den i andra färger, till exempel starkare rosa som jag valde. En del behåller man i spritskonsistens och en del tunnar man ut.
Den kristyren man väljer att tunna ut kan man använda direkt innan den fyllda kakytan har torkat.
Då använder man en pensel för att dutta i prickar, eller så fyller man i ytan ytterligare, till exempel ett hjärta inuti den hjärtformade kakan. Glöm inte att använda alla dessa fina strössel som finns! Jag tog vad jag hade hemma; hjärtan, vitt mintströssel och små guld-och pärlfärgade kulor, samt silverkulor.



Man kan också vänta tills den fyllda ytan har torkat helt, måla på ett mönster och hälla strösocker över detta. Slå sedan försiktigt av överskottssockret, och voilà! så har man en härligt glittermönstrad kaka.

När ytan har torkat helt kan man upprepa kontur-fyllning igen, för att göra fyllda mönster på kakan. Man kan också spritsa prickar och mönster, det är bara att leka sig fram! Kanske använda smält choklad också?

Hoppas du som läste förstod något av mitt försök att förklara. Fråga gärna om något är oklart!
Vilken kaka blev finast? Min favorit är nog hjärtanen med strösocker på!





~ Jessica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar